#RÖDAKORSETUMEÅ

Julmarknad på Röda Korset Mariedal

Välkomna till årets upplaga av Röda Korset Mariedals traditionella julmarknad!

Lördagen den 23 november 11-17, Röda Korset Mariedal

Hela butiken kläs i juleskrud och fylls upp med julprydnader och textilier som vi samlat på oss under ett helt år. Vi bjuder på glögg och pepparkakor, lotteriförsäljning och god stämning. Å vem vet, kanske tomten kommer på besök?

Varmt välkomna! Ta med en vän!

 

Bilder från The Slow Fashion Explosion Gala

Lördagen den 28 september 2019 arrangerade Röda Korset i Umeå en Gala med temat hållbart mode. Med oss under kvällen hade vi en fotograf, Cornelia Helleday från Helleday Arts, som förevigade det hela. Häng med så tittar vi igenom bilderna!

Det hela startade med modemingel!

Så var det dags för ett välkommen! På scenen ser vi kvällens värdar från Röda Korset. AnnaLotta, Josefin och Anna.

Joel från Gröna Tryck fick berätta om sin uppgift för kvällen; att trycka t-shirtar med specialdesignat tryck (av Stina Joelsson) kvällen till ära.

Kolla så cool den ser ut på vår modell!

Första talaren ut för kvällen var Emelie Arkad från Naturskyddsföreningen. Hon berättade bla om det klimatavtryck våra vardagliga val innebär. Mkt bra fakta!

Under dagen hade Naturskyddsföreningen anordnat en mycket välbesökt klädbytardag i källaren på Röda Korset City. Eventet hörde såklart ihop med hela det här Slow Fashion Explosion-arrangemanget, som ytteligare ett gott exempel på hur vi håller våra kläder i användning längre. Naturskyddsföreningen hade dessutom med sig en utmaning. ”Jag tar en shoppingfri månad” heter den och titeln talar för sig själv. Tanken är att under oktober månad inte shoppa något nyproducerat, självklart får du handla mat & toapapper men själva poängen är att stå över all okynnesshopping. En månad kan vem som helst klara av och vi får många positiva vinster över att bara stanna upp och analysera våra konsumtionsmönster i en månad, inte minst ekonomiska vinster!

Med oss hade vi även Tatiana Saraeva och hennes Remake Lab. Ett strålande exempel på hur man kan sy om kläder som inte passar eller som man lessnat på. Kvällens gäster kunde under kvällen stanna till och kika på när hon visade sömnadstips.

Nästa talare var Sophie Gripenberg, hållbarhetssamordnare på Svenska Röda Korset. Sophie talade stort och brett om Röda Korsets arbete – från katastrof till secondhand och hur allt hänger samman. Tillsammans gör vi skillnad!

Efter detta var det dags för Anna Lidström att ta plats på scenen. Anna är designern, stylisten, influencern och forskaren som brinner och skriver om cirkulär textil. Hon bjöd på en föreläsning där vi både fick se inspirerande redesign men också exempel på hur man i olika projekt faktiskt är med och påverkar modeindustrin till att faktiskt bli lite mer cirkulär.

Anna hade själv gått på Mimerskolan som nu förvandlats till hotell och agerade lokal för galan.

Senare under kvällen i modeshowen visade Anna upp några av hennes egna designade kläder.

Annas föreläsning gav oss perspektiv på vad som händer inom modeindustrin och hur den med hjälp av henne och andra aktörer kan omformas för att gå mer mot att bli mer cirkulär. Nästa punkt i schemat riktade sig mer emot oss som individer och våra egna garderober! Nu var det dags för Monika Kichau att äntra scenen. Till vardags är vi vana att se Monika som stylist i TV och här på scen var upplägget lite liknande! Monika trendspanade lite och berättade exempel på plagg som du väldigt enkelt kan hitta secondhand istället för nyproducerat. Till detta hör också många positiva fördelar! Du sparar på ditt klimatavtryck, du kan hitta mycket finare kvaliteter för ofta överkomligare peng, och om nu allt redan är skapat och modet går i cykler så är det ju efterstärvansvärt att ha ”originalet” istället för en reproducerad kopia med sämre kvalitet i nyskick.

Här ovan kan du tex se Monika vurma över sidensjalar. Sjalen är en mkt trendig accessoar just nu med mångfacetterad stylingpotential och på secondhand kan du välja och vraka i fina kvaliteter.

Efter Monikas modesnack var det dags för finalen. The SLOW FASHION EXPLOSION Modeshow! En modeshow med enbart secondhand från Röda Korset och remake av Anna Lidström.  De fantastiska modellerna stylades av Monika Kichau och Röda Korsets Anna Lundqvist.

Temat för kollektionen som släpptes i samband med The Slow Fashion Explosion var planerat och samlat på ända sedan maj. Vi kallar den för ”ett kostymdrama” med allt ifrån tidlös tweed, brittiska rutor, avant garde, dramatiska volanger och punk. Den stora musan har varit ikonen Vivienne Westwood och hennes förmåga att blanda just ”Downtown Abbey-stilen” med punk. Förutom Vivienne så inspireras vi av våra kunder, frivilliga och andra coola personer som kretsar kring vår lilla Röda Korset-butik. De underbara modellerna består just av några av dessa stjärnor!

Det var en sån fantastiskt fin tillställning! Tillsammans med alla dessa aktörer fick vi lyfta frågan om hållbart mode på ett inspirerande sätt! Vår tro är ju att man inte kan lyckas vända människors konsumtionsmönster med hjälp av pekpinnar utan genom att visa på alla positiva vinster vi har när vi börjar handla secondhand eller vågar oss på remake. Vi är så glad att Hotell Elite Mimer ville vara samarbetspartners i detta och välkomnade oss att hålla galan i deras lokaler.

Vill du att vi gör fler såna här saker är du välkommen att engagera dig! Röda Korset vill fortsätta att sprida the SLOW FASHION EXPLOSION! Tillsammans med Naturskyddsföreningen i Umeå har vi en liten grupp som jobbar med ”Hållbar Livsstil” och tanken är att vi i denna grupp skall kunna skapa fler roliga och inspirerande event i den här stilen.

TACK TILL ALLA SOM MEDVERKADE! Tillsammans gör vi skillnad!

 

 

 

 

 

 

 

 

The SLOW FASHION EXPLOSION Gala

Vill ni vara med och förflytta gränser kring hur vi shoppar?
 
Röda Korset i Umeå bjuder in er till årets största händelse inom hållbart mode. Ett kostymdrama fyllt av tidlös tweed, avant garde, dramatiska volanger, punk, inspirerande föreläsningar, remake och MODESHOW. Tack vare en mängd härliga samarbeten kan vi, denna dag, visa inspirerande exempel på hur du kan välja att vara en del av lösningen!
 
Torsdagen den 26/9 11.00: Kollektionssläpp på Röda Korset City
Årets kollektion heter ”The Slow Fashion Explosion” och är inspirerad av bla slottsromantik & Vivienne Westwood.
 
Lördagen den 28/9 12-15: Klädbytarevent i samarbete med Naturskyddsföreningen i källarplan på Röda Korset City.
Inlämning av plagg sker fom torsdag 26/9. Det finns ytterligare instruktioner i ett eget evenemang på facebook. https://www.facebook.com/events/2447416188707766/
 
Lördagen 28/9 The SLOW FASHION EXPLOSION Gala
17-21.30
 
Plats: Hotell Elite Mimer (Mimersalen)
 
Under kvällen är restaurangen öppen och olika drickbara alternativ finns att köpa i Mimersalen.
 
Monika Kichau (stylist känd från TV) – ”Trendspaning och tips kring secondhand”

Monika Kichau är modenörd och frilansstylist, och många av er känner säkert igen henne som stylisten i TV-rutan. Hon älskar second hand. Under kvällen kommer hon ge tips på hur man bäst navigerar i second hand djungeln, och berättar om sina bästa styling- och stiltips med hjälp av second hand. Monika har dessutom stylat delar av kvällens modeschow!

 
Anna Lidström  –Anna Lidström är modedesigner och influencer med ett stort engagemang för hållbar utveckling. Hon är designdoktorand i hållbart mode på Högskolan Borås och är konstnärlig ledare för Re:textile, landets största affärsutvecklingsprojekt inom mode för cirkulär ekonomi. Annas föreläsning kommer att handla om hur man kan använda befintliga textila produkter och resurser på nya sätt, oavsett om de kommer från den privata garderoben eller från modebranschens överproduktion eller realager. Hur kan Design och Styling påverka modebranschen i en mer hållbar riktning?

Anna Lidström är invald jurymedlem till WinWin Gotherbourg Sustainability Award – att av världens främsta pris inom hållbar utveckling. Anna blev vald till Årets Second hand Profil 2018 och vinnare av Nöjesguidens Göteborgspris, kategorin Mode 2018. Anna har även praktiserat hos Vivienne Westwood.

Anna kommer även att visa två kreationer av egen design i modeshowen.

 
MODESHOW:
 
The Slow Fashion Explosion
 
Stylad av Monika Kichau, Röda Korset mfl.
 
Emelie Arkad & Martin Oskarsson (Naturskyddsföreningen) – ”Våra vardagliga val, klimatavtryck och hållbart mode”
 
Sophie Gripenberg (Svenska Röda Korsets hållbarhetskoordinator)
”Röda Korsets arbete – från katastrof till secondhand – allt hör ihop”
 
DJ för kvällen: Ella Nygren
 
GRÖNA TRYCK finns på plats och erbjuder dig att trycka din egen secondhand-T-shirt live!
 
Obs! Begränsat antal platser.
Torsdag 3/10 11-12: MEET & GREET samt boksignering med grundarna av klimatklubben och författare till nyutgivna boken ”Gör Skillnad”, Johanna Nilsson, Emma Sundh & Maria Soxbo. Röda Korset City.

Öppet hus och föreläsning

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS!

 

Onsdag 11 september kl 18.00

Röda Korset City, Källarplan

 

Föreläsning med Ulla-Greta Pettersson, umebo och en av Röda Korsets experter på hälsofrågor. I våras gjorde hon en viktig insats i Mocambique för att hindra spridning av kolera efter cyklonen Idai.

Under kvällen finns även tillfälle för att få veta mer om Röda Korset Umeås lokala verksamheter och hur det fungerar att vara volontär!

 

Varmt välkomna! Vi bjuder på fika! Anmäl dig på info@umeakretsen.se så att vi vet hur mycket fika vi skall baka.

Välkommen till Röda Korset Mariedals stora REA

Hjälp oss att göra plats för alla höstnyheter!

Halva priset på alla kläder, skor och accessoarer torsdag – lördag 22, 23 & 24 augusti.

 

Direkt på måndagen därefter (26/8) har vi höstpremiär och det vill du inte heller missa! Sortiementet är då utbytt och fyllt till bredden m inspirerande höstmode.

 

Varmt välkommen!

Cityöppning!

Välkommen till Röda Korset City fredagen den 2a augusti!

Efter att ha hållit stängt i juli öppnar citybutiken åter igen och har då fyllts upp med sensommarmode och inredning. Våra associationer för temat letar sig mot det lite mer välklädda, aningens preppy, kanske lite skärgård och via detta färgschema är det inte svårt att drömma sig vidare till Paris och tricoloren! Skördefest eller kräftskiva? Vi har maxat med fina fest-outfits.

Vi ses! Ta med en vän!

Halva priset på allt i Citybutiken

Röda Korset Mariedal har öppet hela sommaren. Vardagar 11-17 och lördagar 12-16.

Varmt välkomna!

Öppettider i Påsk!

SKÄRTORSDAG               11-16

LÅNGFREDAG                 STÄNGT

PÅSKAFTON                    STÄNGT

ANNANDAG PÅSK         STÄNGT

 

Alla andra dagar har vi öppet som vanligt! Varmt välkomna!

Yellow Jungle

 Välkommen till Röda Korset Citys ”Yellow Jungle”!

Fredag 8 mars fylls butiken med vårens trender inom mode och inredning. Det blir både mycket gult och djungelkänsla kan vi lova! Vi har som vanligt öppet 11-18.
Varmt välkommen! Dela gärna till dina vänner!

Handla smart! På Röda Korset.

Inbjudan till årsmöte Röda Korset Umeåkretsen

Styrelsen för Umeåkretsen hälsar alla medlemmar varmt välkomna att ta del av det gångna årets arbete, samt att välja inriktning för det kommande året.

Dag:              Tisdag 26 februari
Tid:               18.30
Plats:            Röda Korset Rådhusesplanaden 10 B

Anmälan görs via kansliet@umeakretsen.se eller 070 108 58 42.

 

TILLSAMMANS HITTAR VI NYA VÄGAR

2018 och 2019 – Fokus på integration och samordning av insatser
Det gångna året har vår rödakorsförening alltmer fungerat som ett nav för samordning av lokala föreningar i Umeå – framförallt i frågor kring integration. Rollen har utvecklats med stöd från Umeå kommun under de tre senaste åren efter flyktingsituationen 2015.

Utöver våra ordinarie verksamheter kring Secondhand, asylsökande, nyanlända, stöd till äldre och ensamma, häktesbesökare samt vårt praktikantprogram, utvecklar vi nu tillsammans med lokala föreningar och studieförbund verktyg för att säkerställa kvalitet inom det ideella arbete som utför s i Umeå.

Under det kommande året planerar vi med stöd från Delmos, Delegationen mot segregation, att utveckla en bred modell för samordning som även inkluderar organisationer utöver civilsamhället. Detta eftersom vi ser ett behov av att hitta nya lösningar för personer som står långt från arbetsmarknaden eller etablering.

Vårt engagemang baseras på den erfarenhet vi skaffat oss genom åren:
– Att de individer vi möter har resurser, och att de är villiga att arbeta intensivt för att känna delaktighet i samhället och hitta en menings­full försörjning för sig och sina nära. Inom Röda Korset upplever vi ibland att det finns onödiga hinder på vägen och där vill vi bidra med nya lösningar.

Motioner till årsmötet
Som medlem kan du lämna in motion till Röda Korset Umeåkretsen. Senast den 12 februari ska motioner vara styrelsen tillhanda. Motion från kretsmedlem sänds undertecknad till: Röda Korset Umeåkretsen, Ref: Motion, Rådhusesplanaden 10B, 903 28 UMEÅ

Medlemmar i Umeåkretsen har rösträtt på årsstämman. Skriftligt material kring kretsens eko­nomi och verksamheter under det gångna året finns att läsa från och med den 19 februari på mötesplatsen i cen­trum, Rådhusesplanaden 10B och i vår secondhandbutik på Björnvägen 7 (Miohuset på Stora Birk/Mariedal) samt på vår hemsida under fliken ”Senaste nytt”