#RÖDAKORSETUMEÅ

 

Print

Vad vi vill och vad vi gör

Med Familjeläger vill vi försöka tillgodose barns rätt till skälig levnadsstandard och rätt till fritid och lek, Barnkonventionen artikel 27 och 31. Det vill vi göra genom att ge förutsättningar för semesterupplevelser som gör att barn som lever i social och, eller, ekonomisk utsatthet upplever en kulturell och social inkludering, oberoende av sina föräldrars ekonomiska situation. Genom att anordna Familjeläger vill vi ge dessa barn möjlighet att åka på semester med sin familj precis som sina jämnåriga.

De 6 senaste åren har Röda Korset tillsammans med KFUM och Öppen Gemenskap i Umeå arrangerat ett kostnadsfritt familjeläger på KFUMs lägergård på Norrbyskär, Västerbotten. Det vi velat uppnå är att barn och i ekonomisk utsatthet ska få möjlighet att åka på semester för att få miljöombyte, stärka banden inom familjen och knyta nya sociala kontakter. Under dessa fyra år har vi sett hur både barn och föräldrar har växt som människor, hur de har fått nya vänner och hur de har svetsats ihop som familjer.

Familjer som får erbjudande om att åka på Familjeläger har inga andra liknande erbjudanden, och har levt i en svag ekonomisk situation över tid. Semesteruppehållet erbjuds familjer som har minst ett barn i åldern 3 -13 år. Det är av stor vikt  för oss att hela familjen åker på semester tillsammans. Då får familjen möjlighet att dela upplevelsen tillsammans och skapa gemensamma minnen. Familjelägret är en aktiv semester. Stora delar av semestern äger rum utomhus oavsett väder och årstid. Både barn och vuxna deltar i många varierade aktiviteter och det bidrar till en positiv ”bemästringskänsla” för hela familjen. Alla kan!

Anställda i kommunen har översikt över vilka barnfamiljer som har störst behov av semester och vi samarbetar med skolhälsan, socialtjänsten och andra offentliga instanser som är i kontakt med målgruppen för att säkerställa att det är de familjerna med störst behov som får erbjudandet om att delta.

Semestererbjudandet ska leda till:

  • Nätverksbyggning
  • Social utveckling och känslan av att kunna
  • Kulturell inkludering
  • Starkande av familjebanden

Om Familjelägret 2014:

30 juni – 5 juli och 14 -19 juli 2014 anordnade Röda Korset, Öppen Gemenskap och KFUM två stycken läger som innefattade övernattning och helpension på KFUMs lägergård på ön Norrbyskär i Västerbotten.

I år hade vi 48 deltagare under de två lägren. Dagarna var fyllda med aktiviteter såsom att åka motorbåt, paddla kanot, klättra i klättertorn och i höghöjdsbana, bågskytte, smide, bada i havet, bastu och badtunna, spela fotboll och volleyboll, delta i utflykter, lek och annat roligt.

Det pedagogiska programmet som används som verktyg i verksamheten går ut på att sysselsätta samtliga barn och deras familjer i olika schemalagda aktiviteter. Däremellan finns tid för fri lek och gemenskap. (Genom att kombinera pedagogiska möten och samtal med utvecklande upplevelser i vår frilufts – och lägermiljö vill vi bidra till att stärka deltagarnas identitet och självkänsla.)

Här nedan kan ni lyssna på ett radioinslag från 2013. Inslaget handlar om vårt läger på Norrbyskär.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5589899

Nu kan du även ge bort en dag på familjelägret som julklapp eller present!

1459950_10153546157420459_1209536224_n

Har du frågor eller funderingar eller vill du bidra till Familjelägret på något sätt?

Kontakta projektledare Trine Munkvold Lindset på e-post: familjelager@umeakretsen.se eller telefon 0702555798

 

Leave a Reply